lauantai 3. syyskuuta 2016

KYSSÄKAALTA JA PAAHDETTUJA VIHANNEKSIA

Oletko käyttänyt kyssäkaalta? Kyssäkaalta löytyy nyt hyvin varustetuista ruokakaupoista.
Kyssäkaali on kaalikasveihin kuuluva vihannes. Siitä syödään paksuuntunut varren alaosa, joka on maanpinnan yläpuolella. "mukulan" kuoren väri voi olla violetti tai vaalean vihreä. Lehdet lähtevät kuvassa näkyvistä vaaleista kohdin ja ne poistetaan sadonkorjuun yhteydessä, ainoastaan ylimmät kasvupisteen vieressä olevat pienet lehdet voidaan jättää. Kyssäkaalin tuoreita pieniä lehtiä voi myös syödä. Kyssäkaalta voi viljellä meidänkin korkeudella. Jos haluaa aikaisempaa satoa, kannattaa niitä hieman taimikasvattaa ja istuttaa pieninä taimina.

Maultaan kyssäkaali muistuttaa lanttua mutta on paljon miedompi ja mielestäni makeampi. Kyssäkaali kannattaa käyttää, silloin kun se on alle 10cm halkaisijaltaan, sillä suurempana se usein menee hieman puumaiseksi. Kyssäkaali sisältää paljon vitamiinejä mm. C-vitamiinia. Kyssäkaali on kevytttä syötävää, siinä on energiaa vain 25 kcal/100g.

Kyssäkaalia voi syödä raakana palasina tai raasteena. Se sopii hyvin kuivattavaksi suikaleiksi ja  syötäväksi kuivattuna. Olemme itse vuosia sitten kuivaneet ja söin kuivattuina paljaaltaan. Oli todella hyvää. Kyssäkaali sopii myös paistoksiin, sosekeittoihin, kesäkeittoon ym. keittoihin vaikkapa keittojuuresten tapaan.

Kuvissa on uunissa paahdettuja vihanneksia, joissa on mukana myös kyssäkaalta. Kuorin ja pilkoin kyssäkaalta, punajuurta, kesäkurpitsaa ja paprikaa. Laitoin muovipussiin 1 tl rypsiöljyä ja vihannekset (Punajuuri erilleen, ei sotke muita vihanneksia) ja sekoitin vihannekset pussin sisällä, jolloin öljy leviää niihin tasaiseti ja öljyn seassa on helppo lisätä mausteita tarvittaessa. Öljyä ei ole pakko laittaa. Paistoin juurekset 200 C :ssa uunissa 30-40min.

































Kuvan vihannekset söin grillatun broilerin fileen kanssa. Annos sopii myös Cambridge Ohjelman tasolle 2. Kuvan lautasella olevan annoksen kalorit n. 200kcal. (Muut söivät pellillä olleet maissit.) Paahdetusta kyssäkaalista tuli todella hyvää!!! Kannattaa kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti