lauantai 13. elokuuta 2016

MUSTIKOIDEN KUIVAUS



Oletko kokeillut kuivata marjoja, hedelmiä tai vihanneksia?  Kuivaus on yksi tapa säilöä kasviksia. Kuivatut kasvikset eivät vie paljon tilaa, vaan ne mahtuvat pieneen tilaan keittiön kaappiin, eikä tarvita pakastintilaa. Kuvassa poimittuja, kuivattuja ja jauheeksi jauhettuja mustikoita
Kuivauksen voi tehdä esimerkiksi uunissa tai kasvisten kuivaukseen tarkoitetulla kuivurilla. Jos kuivaat uunissa, niin kiertoilmauunissa kuivuminen on tasaisempaa. Lämpötila ei saa olla yli 50 astetta. Kuivattavat kasvikset kannattaa laittaa verkon päälle ja siten että ilma pääsee kiertämään hyvin.

Olemme kuivanneet aiemmin mm. mansikoita, mustikoita, omenia, porkkanoita punajuuria, kyssäkaalia jne.Vihannekset kannattaa raastaa lähes ranskalaisten vahvuisiksi suikaleiksi tai siivuiksi ennen kuivatusta.
Kuvien mustikat kauivasimme vanhempieni kuivurilla, joka on hankittu vuosia sitten. Hyötykasvikuivureita löytyy myös pienempiä, joilla voi kuivata pienempiä eriä.

Laitoimme kuivurin ritilöille poimimamme mustikat. Ritilälle olisi voinut laittaa paksumman kerroksen kuin kuvassa. Kuivatimme mustikoita vajaa 2 vuorokautta. Kuivurissa on kolme kerrosta ritilöitä joiden paikkoja vaihdettiin useita kertoja, jotta ne kuivuisivat tasaisesti. Mustikat ovat kuivia kun ne hajoaa sormenpäillä hieroessa.
Alakuvassa oikealla alla kuivatuja mustikoita. Kuivatut kasvikset kannattaa säilöä lasipurkkeihin ja pitää kaapissa valoltasuojattuna. Kuivattuja mustikoita voi käyttää kokonaisina tai jauhettuina.
1 litrasta tuoretta mustikkaa saa n.2-3dl kuivattua mustikkaa. Kun kuivatut marjat jauhetaan vastaa 1rkl 1,5dl tuoretta marjaa.

Tällä kertaa jauhoimme kuivatut mustikat tehosekoittimella hienoksi jauhoksi. Isoa määrää ei kannata kerralla jauhaa, sillä jauhettuna tiiviimpänä säilytettynä ne voivat helpommin homehtua, ja niitä kannattaa välillä sekoittaa purkin pohjaa myöten.

Kuivattuja ja jauhettuja mustikoita voi käyttää vaikkapa puuron seassa. Maija halusi heti illalla, kun olimme tehneet jauhetta, sekoittaa sitä kauramannapuuroon sekaan. Maija söi jauhetta vielä puuron loputtuakin kun oli niin HERKULLISTA ja aamulla maistui kauramannapuuro mustikkajauheen kanssa uudestaan. Näyttää siltä, että Maija syö jo nyt syksyllä kaikki kuivatut jauhetut mustikat.










Kuivattuja kasviksia voi säilyttää myös esim. lasipurkeissa kaapissa valoltasuojattuina. Niitä voi lisätä esimerkiksi keittoihin ja erilaisiin ruokiin tai syödä vaikkapa suoraan kuivattuina suikaleina tai lastuina sipsien tapaan. Esimerkiksi kyssäkaalista tulee hyvää syötävää kuivina suikaleina sipsien tapaan. Kokeile niin yllätyt!!!

Lähteitä:
Arktiset aromit




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti